Nestetasapaino kuntoon helteillä

nestetasapaino

Kesä on ollut täällä jo hyvän tovin ja aurinkoisten päivien sekä lämmön odotetaan jatkuvan. Nestetasapaino heilahtaa helposti, sillä pitkään auringossa oleskelun ja fyysisen kuormituksen aikana keho menettää runsaasti nestettä. Alkoholi ja grilliruoat vaikuttavat myös epäsuotuisasti kehon nestetasapainoon. Ensimmäisiä nestehukan merkkejä ovat mm. kipu pohkeissa, väsymys, jalkojen turvotus, päänsärky, normaalia tummempi virtsa ja suonenvedot. Pitkään jatkunut nestehukka voi aiheuttaa myös pahoinvointia, huimausta ja lihaskramppeja.

Pelkkä hanavesi ei aina riitä nestetasapainon ylläpitoon, joten tässä kaksi helppoa ohjetta juomaan, jonka valmistat vaivattomasti itse. (Soveltuu myös urheilujuomaksi.)

1 litra vettä
3 tl ruoko- tai palmusokeria
1 tl puhdistamatonta merisuolaa

tai

5 dl appelsiini- tai ananastuoremehua
5 dl vettä
1 tl puhdistamatonta merisuolaa

Koko litran annosta ei ole tarkoitus juoda kerralla. Lisäksi tulee juoda riittävästi vettä! Muistathan, että suolan syöminen ei ole sama asia kuin suolan juominen ja suolan laadulla on väliä. Puhdistamattoman merisuolan voi toki korvata myös puhdistamattomalla vuorisuolalla, mutta tärkeintä on käyttää käsittelemätöntä suolalaatua, joka sisältää muutakin kuin natriumkloridia.

Aurinkoista ja lämmintä kesää!