Istuminen rasittaa kehoa

istuminen rasittaa kehoa

Ihminen on luotu liikkumaan. Istuminen rasittaa kehoa enemmän kuin moni arvaakaan. Onneksi viime aikoina on huomattu, ettei paikallaan istuminen olekaan hyväksi. Istumatyön lisäksi samat haitat syntyvät helposti myös television katselusta ja autolla ajamisesta. Avaan tähän muutamia istumisen haittavaikutuksia keholle.

  • Lonkankoukistajat ja takareiden kiristyvät, mikä muuttaa lantion asentoa ja kehon painopiste muuttuu. Painopisteen muuttuminen vaikuttaa lantiosta sekä ylös- että alaspäin. Painopisteen muuttuminen aiheuttaa lihaskireyksiä, mikä voi johtaa nivelien kulumiseen.
  • Istuessa tuolin reuna voi painaa takareisiä ja verenkierto jaloissa häiriintyy. Jalkoja alkaa turvottaa. Istuessa reisi- ja pakaralihakset eivät saa riittävästi työtä, jolloin veren glukoosi ei imeydy lihaksiin vaan varastoituu rasvakudokseksi.
  • Rangan heikkojen tukilihasten vuoksi alaselän notko joko oikenee tai korostuu liikaa, mikä rasittaa alaselkää.
  • Mikäli istuu jatkuvasti hieman vinossa, tulee rankaan helposti kiertoa. Jos asento pysyy kierteisenä pidempään, pyrkii keho löytämään tasapainon. Tästä syntyy helposti skolioosia ja toispuoleista lihaskireyttä. Mikäli skolioosista tulee pysyvä olotila, alkavat nikamat pikkuhiljaa kulua kiilamaisiksi. Nikamien väärän asennon ja hermotuksen häiriintymisen vuoksi sydämen rytmihäiriöiden riski lisääntyy.
  • Liikkumattomuuden vuoksi suolisto ei saa tarpeeksi tärinää ja alkaa ummettaa. Ummetuksen seurauksena voi syntyä peräpukamia.
  • Aikuisen ihmisen pää painaa 4,5-5 kiloa. Huonossa ryhdissä pään paino ei asetu suoraan rangan päälle, vaan keho joutuu kannattelemaan sitä, mikä rasittaa niskaa. Niskan alueen aineenvaihdunta häiriintyy ja hartioiden väliin alkaa muodostua kyhmyä mikä lisää lihaskireyttä. Tämä yhdistettynä eteen ojennettuihin käsiin aiheuttaa hartioiden eteen kiertymistä, mikä taas lisää entisestään niskan ja hartiaseudun lihaskireyttä sekä saattaa aiheuttaa hermopinteitä käsiin. Aivojen hapensaannin heikentyminen ja hermojen puristuksiin jääminen aiheuttavat erilaisia päänsärkyjä.
  • Ryhdin painuminen kumaraan pienentää keuhkojen tilaa laajeta hengittäessä, hengitys tihenee ja muuttuu pinnalliseksi. Pinnallinen hengitys lisää stressioireita.

Kuinka istumatyön haittoja voi ehkäistä?

Liikunta auttaa, mutta jo syntynyttä kehon virheasentoa raskas liikunta voi pahentaa. Siksi ergonomiaan kannattaa kiinnittää huomiota. Työpisteellä seisominen voi auttaa, mutta kehon symmetriaan on silloinkin kiinnitettävä huomiota. Usein kuitenkaan jatkuva paikallaan seisominen ei ole ratkaisu, vaan työtä on hyvä tehdä sopivassa suhteessa istuen ja seisten. Mikäli seisomatyö ei ole lainkaan mahdollista, on istumista hyvä tauottaa nousemalla välillä seisomaan ja kävelemään. Jo muutaman askelen käveleminen puolen tunnin välein aktivoi lihaksia. Hartioiden pyörittämistä ja selän oikaisua kannattaa tehdä useasti kesken työpäivän.

Kalevalainen jäsenkorjaushoito voi olla istumatyöläisen pelastus.