Faskiat ja kehon kineettiset ketjut

faskiat

Minulta kysytään usein faskioista ja niiden avaamisesta ja venyttämisestä. Putkirullauskin tulee usein esiin, sillä onhan se edullinen kehonhuoltotapa. Faskioita voidaan käsitellä ja avata myös kalevalaisella jäsenkorjauksella.

Mitä on faskiat?

Faskiat (eng. fascia) ovat lihasten ja muiden kudosten pinnalla olevia sidekudoskalvoja, jotka pitävät kehon kasassa ihon alla. Faskiat ovat tiheästi hermotettuja ja niitä on kolmessa kerroksessa lomittain. Faskioiden välissä kulkeva neste pitää kalvorakenteen joustavana. Lihaskireyksissä ja jumeissa on usein kyse lihaskalvojen aineenvaihdunnan häiriöstä, jolloin kalvot kiristyvät toisiaan vasten, kalvorakenne ei jousta ja aiheuttaa kipua. Tällöin lihas ei pääse toimimaan oikein ja kehon kineettiseen ketjuun eli liikeketjuun tulee häiriö, joka pitkään jatkuneena voi aiheuttaa rasitusta tai kulumaa niveliin. Liikeketju tarkoittaa yhdessä nivelessä tapahtuvan liikkeen vaikutusta koko kehoon jalkaterästä ihmisen ylimpään niveleen eli leukaniveleen asti. Pysyvien asentovirheiden seurauksena syntyy vähitellen mm. alaraajojen nivelrikkoa ja -kipuja sekä lantion ja selkärangan alueen kipuja. Ihminen on kokonaisuus, jossa yhdenkin osasen toimimattomuus vaikuttaa laaja-alaisesti koko kehoon. Esimerkiksi känsä jalkapohjassa vaikuttaa jalkaterän asentoon ja sitä kautta ensin nilkan toimintaan, polven ja lantion kautta selän nikamiin ja aina leukaniveliin saakka. Faskiat toimivat ikään kuin siltoina nivelten yli ja kalvorakenteisiin kohdistuneet leikkaukset ja muut traumat aiheuttavat kireyksiä ja kipuja, jotka voivat tuntua aivan muualla kuin siinä kohdassa, johon trauma on kohdistunut.

Kehossa on useita faskialinjoja, jotka ketjuttavat ja tehostavat samaan suuntaan voimaa tuottavat lihakset ketjuiksi. Lihaskalvot siis jakavat ja tehostavat lihaksesta lähtevää voimaa. Jopa 30% lihasten voimansiirrosta tulee kalvorakenteiden kautta. Lihaskalvot voivat myös kompensoida heikkoa lihasta kiristymällä, joten kehon lihastasapaino on tärkeää ymmärtää. Kehon toimintaketjujen hahmottaminen ja kehon oikeanlaiset harjoitteet lisäävät voimaa ja tekevät liikkumisesta pehmeää ja kivutonta. Esimerkkinä jalkapohjat ovat osa takaketjua, jonka liikevoima kohdistuu taaksepäin. Liikeketju jatkuu jalkapohjista pohkeiden ja takareisien kautta selkärangan molemmin puolin aina kallon rajaan saakka. Tästä syystä esimerkiksi jalkapohjia tennispallolla hieromalla, saa lisää joustavuutta takareisiin. Kokeile vaikka. Samasta syystä kireät jalkapohjat tai kireät takareidet aiheuttavat esim. selkäongelmia.

Faskioiden avaamista voi myös tehdä itse, mutta mikäli käytät kalvorakenteiden avaamiseen esimerkiksi putkirullaa, tiedä mitä teet. Putkirullaus vaatii todella hyvää kehonhallintaa, jotta rullaamisen vaikutus on kalvoja avaava. Väärin tehty rullaus voi aihettaa kudosvaurioita sekä kalvojen paksuuntumista, jolloin ne kiristyvät entisestään. Mikäli rullaus aiheuttaa kipua, teet sen todennäköisesti väärin. Pelkkä faskioiden avaaminen ei myöskään ole oikotie hyvinvointiin. Ongelma yleensä palaa, mikäli kehon virheasentoa ei korjata.

Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa faskioiden joustavuutta lisätään kivuttomasti edistämällä kalvorakenteiden välistä nestekiertoa. Samalla huomioidaan myös koko kehon asento, jolloin pyritään ehkäisemään ongelman uusiutuminen. Pitkään jatkuneissa ongelmissa yksi hoitokerta ei useinkaan riitä, mutta toki siitäkin on apua. Usein 3-5 hoitokertaa antaa jo hyvän tuloksen, jonka jälkeen riittää 6-12 kuukauden välein tapahtuva ylläpitohoito tai oikeaoppinen putkirullaus.

Mietityttääkö oman kehosi tila? Varaa aika kevätkatsastukseen https://www.vendala.fi/ajanvaraus/